Uuring: nende toitude vähene tarbimine soodustab vähi teket

Täistera - ja piimatoodete, samuti köögiviljade vähene tarbimine seostus suurema vähiriskiga.

FOTO: Jan Mika / PantherMedia / Jan Mika

Toitumine mõjutab vähiriski rohkem kui seni arvatud, selgus uues uuringus.

Toitumine mõjutab vähiriski rohkem kui seni arvatud, selgus uues uuringus.

Ligikaudu 80 110 uut vähktõve juhtumit Ameerika Ühendriikides 20-aastaste ja vanemate täiskasvanute seas aastal 2015 olid uuringu kohaselt põhjustatud halvast toitumisest, kirjutab CNN.

Teadlaste andmeil moodustab see viis protsenti kõikidest tol aastal USAs diagnoositud vähkidest. Toitumise mõju vähi tekkele leiti olevat võrdväärne alkoholi tarbimise omaga.

Uurijad hindasid seitset toitumisega seotud kategooriat: vähest puu – ja köögiviljade, täistera – ja piimatoodete tarbimist, ning rohket töödeldud lihatoodete, punase liha ja suhkrustatud jookide tarbimist.

Vähene täisteratoodete söömine seostus kõige suurema vähiriskiga. Ohu allikas number kaks oli kidur piimatoodete söömine. Sellele järgnes rohke töödeldud lihatoodete ja vähene köögi – ja puuviljade tarbimine, suur hulk punast liha ja magustatud jooke.

Uurijad selgitasid välja, et suurim seos vähi tekkes halva toitumise tõttu oli soolevähi puhul.

Uuring avaldati ajakirjas JNCI Cancer Spectrum.

Tagasi üles