NÄDALA KOKKUVÕTE Sügisel on aeg tugevdada tervist

PM Tervis
Copy
Eelistada võiks kodumaiseid aiasaaduseid.
Eelistada võiks kodumaiseid aiasaaduseid. Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Terviseportaal on kogunud kokku selle nädalal avaldunud tervise edendamise soovitused. Saa teada, kuidas annab märku D-vitamiini puudus, kui palju rasva tuleks süüa ja kuidas mõjub liikumine depressioonile. 

1. Levinud seljaprobleem võib olla vihjeks, et tekib südamehaigus

Columbia teadlased on leidnud seose tavalise seljahaiguse ja teatud tüüpi südamepuudulikkuse vahel. Avastus viitab sellele, et nimmepiirkonna lülisambakanali ahenemisega patsientide põhjalikum uurimine võib aidata tuvastada südamehaiguse ohus olevaid inimesi ja vältida enneaegset surma.

2. Häiriv sümptom võib olla märk D-vitamiini puudusest

D-vitamiin aitab säilitada luude tervist, aidates organismil kaltsiumi omastada. Seetõttu on see oluline vitamiin mida tarbida. Nüüd on selgunud, et lisaks väsimusele ja kurnatusele võib olla D-vitamiini puuduse levinud sümptomiks ka luu- ja seljavalu.

3. Teadlased said jälile, miks koroona võtab kuudeks võhma välja

Pärast koroonaviirusnakkusest paranemist kurdavad paljud inimesed püsivate probleemide üle, nagu halb koormustaluvus, südamepekslemine või valu rinnus. Uus uuring on pakkunud sellele võimalikku seletuse – püsivate sümptomite põhjus võib olla kerge südamelihasepõletik.

4. Kas tead, kuidas erinevad paratsetamool ja ibuprofeen?

Mõlemal ravimil on apteekri sarnased toimed, kuid siiski tasub teada, et paratsetamool leevendab valu ja palvikku, kuid ibuprofeen võitleb ka põletikuga. Sageli võib aga tekitada valearusaam, nagu oleks 500 mg paratsetamooli kangem 400 mg ibuprofeenist. See aga proviisori sõnul tõele ei vasta. «400 mg ibuprofeeni võrdub 1000 mg paratsetamooliga. Seega pole 500 mg paratsetamooli kangem kui 400 mg ibuprofeeni,» näitlikustas apteeker.

5. Teadlane avaldab, kui palju tegelikult rasva süüa tuleb

Rasvadel on tema sõnul meie organismis tähtsad ülesanded, olles asendamatute polüküllastumata rasvhapete ja rasvlahustuvate vitamiinide allikas. Lisaks kaitseb organite ümber moodustuv rasvakiht neid põrutuste eest, nahaalune rasv aga külmetamise eest. 

Vältida tuleks loomsete rasvade liigtarbimist, millega seostatakse mitme kroonilise haiguse teket. Eelistada tuleks nii-öelda tervislikke rasvu, mis sisaldavad palju mono- ja polüküllastumata rasvhappeid. 

6. Liikumine aitab depressiooni vastu

Liikumisel on aju tööle kohene ja pikaajaline mõju. See aitab ennetada ja võib leevendada vaimse tervise probleeme. Seos liikumise ja depressiooni on vahel ilmselt kahesuunaline – vähene liikumine suurendab depressiooniriski, väljakujunenud depressioon omakorda pärsib ka inimese liikumisaktiivsust. 

7. Teadlane: uus avastus võib kaotada vajaduse iga-aastase koroona tõhustusdoosi järele

Paranenud Covid-19 patsientide immuunsüsteemist eraldatud antikehad on tõhusad kõigi teadaolevate koroonaviiruse tüvede, sealhulgas delta ja omikroni variantide neutraliseerimisel. Teadlaste sõnul võib avastus kaotada vajaduse korduva vaktsineerimise järele ja tugevdada riskirühma kuuluvate inimeste immuunsüsteemi.

TASUB TEADA!

Kristiines jätkuvad välitreeningud oktoobri alguseni

Kristiine linnaosas jätkuvad kolmapäeviti algusega kell 12 maalilises Löwenruh’ pargis eakatele korraldatavad välitreeningud oktoobri alguseni. Selle hooaja viimane treening toimub 5. oktoobril.

EL soovitab omikroni vaktsiiniga esmalt vaktsineerida vanureid

Euroopa Liidu tervishoiuametnikud soovitasid, et vanemad inimesed ja kõrge riskiga patsiendid peaksid saama esimeste seas uusi Covid-19 vaktsiine, mis on mõeldud koroonaviiruse omikrontüve vastu. Samuti peaksid eelistatud olema rasedad ja hooldekodude töötajad ning tervishoiutöötajad. 

Suitsiidi tõttu suri eelmisel aastal kolm korda rohkem inimesi kui liiklusõnnetustes

Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 186 inimest, neist 149 olid mehed. Juhtimaks tähelepanu suitsiidide suurele arvule, avab Peaasi.ee homme, suitsiidiennetuspäeval kell 11 Tallinna linnahalli esisel väljakul 186 tühjast toolist vabaõhu installatsiooni «Olen olemas».

Suitsiidiennetuspäeval on avatud vaimse tervise kohvikud Tallinnas Rävala Reval Cafes (kell 9-17) ja Tartus Werneri kohvikus (kell 8-22). Vabatahtlikud on kohvikutes eraldi märgistatud lauas, valge T-särgiga, millel on kiri «Olen olemas», et pakkuda end toetavaks kuulajaks või anda oma vaikiva kohaloluga märku, et meie ümber on alati inimesi, kes on valmis olemas olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles