NÄDALA KOKKUVÕTE ⟩ On sobiv aeg vaktsineerida nii koroona kui ka gripi vastu

PM Tervis
Copy
On alanud gripiperiood.
On alanud gripiperiood. Foto: SANDER ILVEST/Scanpix

Need olid selle nädala kõige olulisemad terviseuudised. 

1. Kopsuvähk võib mittesuitsetajatel tekkida üllatava teguri tõttu

Ühendkuningriigi Francis Cricki instituudi teadur esitles uurimistööd, mida pole veel eelretsenseeritavas ajakirjas avaldatud, et on tuvastatud mehhanism, mille kaudu õhusaaste põhjustab mittesuitsetajatel kopsuvähki.

2. Harjumused, mis aitasid kuninganna Elizabethil elada kõrge eani

Inglismaa kuninganna Elizabeth II, kes suri 96-aastasena, nautis mitmeid head tervist toetavaid harjumusi, sealhulgas tervisliku hommikusöögi söömine, looduse nautimine kui ka oma koertega tegelemine.

3. Tülikas murd on luuhõrenemise esimene ohumärk

Osteoporoosi ehk luuhõrenemise esimesi ohumärke on 50.-60. eluaastatel esinev luumurd, mis tekib tavaliselt libedaga kukkumisel randmepiirkonda ja esineb seda rohkem naiste hulgas, räägib Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloog Karin Laas.

4. Kas magamatuse kätte on võimalik surra?

Tallinna Ülikooli spordibioloogia professor Kristjan Port tõi näiteks, et kui inimene suudab söömata olla vähemalt kuu aega, siis magamatuse kätte surrakse 8–9 päevaga. See näitab, et uni on eluliselt isegi söömisest tähtsam. «Täiskasvanud inimesel on vajalik öösel seitse-kaheksa tundi und võimalikult regulaarse graafiku alusel,» rõhutas Port.

5. Onkoloog selgitab, millised sümptomid võivad viidata vähile

«Ettevaatlikuks võiksid inimesi teha järgmised sümptomid: põhjendamatu kaalulangus, mittemööduv palavik, lümfisõlmede suurenemine, pikaaegne köha, kuju ja suurust muutvad ning veritsevad nahamuutused ning erinevad veritsused pärasoolest, günekoloogilistest organitest ja põiest,» loetles võimalikke vähile viidata võivaid sümptomeid onkoloog dr Vahur Valvere. 

6. Omikron petab kiirtestid ära

Uuringus analüüsisid teadlased kolme antigeeni kiirtesti toimivust pärast omikroni tüve ilmumist – Flowflex, MPBio ja Clinitest. Leiti, et nasaalsete testide tundlikkus, võime tuvastada nakatumine, vähenes omikroni tüve puhul Flowflexi puhul 87 protsendilt 81 protsendile, MPBio puhul 80 protsendilt 73 protsendile ja Clinitesti puhul 83 protsendilt 70 protsendile. Samas märgitakse, et langus oli statistiliselt oluline ainult Clinitesti puhul.

TASUB TEADA!

Uued omikrontüvele kohandatud vaktsiinid jõudsid ka Eestisse

Eestisse saabusid esimesed 19 200 doosi Spikevaxi ja 51 840 doosi Comirnaty vaktsiini, mis on suunatud nii Covid-19 algse kui ka omikrontüve BA.1 alamvariandi vastu. 

Tervisekassa müksab SMS-sõnumiga eakaid koroonavaktsineerima

Tervisekassa kutsub SMS-sõnumiga vaktsineerima kõiki üle 60-aastaseid Eesti elanikke, kellel on alustamata Covid-19 vastane vaktsineerimine või kelle viimasest doosist või põdemisest on möödas üle kuue kuu.

Sotsiaalministeerium plaanib haiguspäevade varasema hüvitamise püsivaks muuta

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega muutuks ajutiselt aasta lõpuni kehtiv haiguspäevade hüvitamine alates 2. haiguspäevast edaspidi püsivaks. Haiguspäevade varasem hüvitamine võimaldab inimestel juba esimeste haigussümptomite ilmnemisel töölt koju jääda, aidates säilitada nende sissetulekuid.

Gripi riskirühma kuulvad inimesed on oodatud tasuta vaktsineerima

Gripi riskirühma loetakse alaealised, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda – lapsed, kellel on südameveresoonkonna haigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus. Lisaks soovitasid eksperdid mai lõpus laiendada tasuta gripivastast vaktsineerimist vanemaealiste puhul kõigile üle 60-aastastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles