Kui palju tuleks hea tervise nimel süüa puu-ja köögivilju?

Copy
Foto: pexels.com

Puu-ja köögiviljade söömine on meie organismile äärmiselt vajalik. Aga kui suurtes kogustes me neid sööma peaks?

Puu-ja köögiviljad sisaldavad olulisi vitamiine ja mineraalaineid, mis on hädavajalikud hea tervise säilitamiseks. On avastatud, et ebapiisav puu- ja köögiviljade tarbimine võib olla seotud miljonite surmajuhtumitega nii südamehaiguste kui ka insuldi korral.

Sööge palju puuvilju

Puuviljad sisaldavad kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid ning looduslikku suhkrut. Harvardi rahvatervisekooli andmetel võib iga päev puuviljade söömine aidata hoida normaalset vererõhku, vähendada südamehaiguste riski ja ennetada teatud tüüpi vähktõve. Kahjuks saab ainult üks täiskasvanu kümnest päevas kätte vajamineva puuviljaportsjoni, teismelistega on sama lugu. Ameerika Südameliidu ühingu sõnul peaksime sööma umbes viis peotäit puuvilja päevas. 

Täida oma taldrik rohkelt köögiviljadega

Köögiviljades on vähe kaloreid ja rasva, palju kiudaineid ja nad on kolesteroolivabad. Köögiviljad sisaldavad olulisi toitaineid, sealhulgas A- ja C-vitamiine, kaaliumi, kiudaineid ja folaati. Lisaks aitavad köögiviljad ka kehakaalu kontrolli all hoida. Jällegi sööb ainult üks täiskasvanu kümnest oma päevase köögiviljaportsjoni ära. Tuftsi Ülikooli uuring näitas, et südame- ja veresoonkonna haigused on paljudel juhtudel tingitud köögiviljade ebapiisavast tarbimisest. Me peaksime iga päev tarbima umbes viis portsjonit köögivilju. 

Kuidas rohkem puu- ja köögivilju tarbida?

Hea oleks näksid (kommid, krõpsud jne) asendada puu- ja köögiviljadega. Valmistage puuviljadest smuutisid, nii väldite ka magusate jookide joomist. Katsetage ka uusi puu- ja köögivilja kombinatsioone, sööge näiteks hummust, tehke mitmesuguseid salateid. Meeles tuleb pidada, et pool taldrikust peab sisaldama puu- ja köögivilju, kirjutab livestrong.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles