10 uneteadlaste soovitust, mis aitavad uinuda ja välja puhata

PM Tervis
Copy
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul.
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul. Foto: Shutterstock

Eesti unemeditsiini selts jagab hea une kümmet käsku, mille järgimine aitab tagada kosutava ööune ja vältida uimasust järgmisel päeval. 

  1. Minge magama võimalikult ühel ajal, arvestusega, et jõuate hommikuks välja puhata.
  2. Vältige päeval tukastamist. Kui siiski tukastate, piirake seda 20 minutiga ja võimalusel ärge tukastage pärast kella 14.
  3. Vältige alkoholi tarbimist neli tundi enne magamaminekut (enam kui üks ühik alkoholi ehk pokaal veini kaks tundi enne magamaminekut rikub unekvaliteedi).
  4. Vältige ergutavaid aineid, nagu nikotiin (suitsetamine), kofeiin, šokolaad ja kange tee, neli tundi enne uinumist.
  5. Vältige vahetult enne magamaminekut kõhu liigset täissöömist, rasvaseid, praetud, vürtsikaid ja väga magusaid toite. Hästi sobib kergem eine: jogurt, kodujuust, puuvili.
  6. Mõõdukas füüsiline koormus ja tegevus värskes õhus soodustab und, seetõttu planeerige igasse päeva jalutuskäik, aiatööd vms. Vältige rasket füüsilist pingutust neli tundi enne uinumist.
  7. Koristage ja õhutage regulaarselt magamistuba, vahetage vähemalt iga kahe nädala järel voodipesu, kloppige patju ja tõmmake madrats tolmuimejaga puhtaks.
  8. Minge voodisse alles siis, kui tunnete end unisena. Vältige üle 38-kraadist vanni enne magamaminekut ja arvutikasutamist üks tund enne magamaminekut – need tegevused ergutavad. Enne magamaminekut kustutage valgus ja tagage vaikus.
  9. Vältige voodis ja magamistoas muid tegevusi peale magamise ja seksuaaltegevuse. Vältige voodis olles televiisori vaatamist ning arvuti ja nutiseadmete kasutamist.
  10. Ärge kasutage magamistoana selleks mitte ette nähtud tuba. Ärge kasutage magamistuba tõsiste jutuajamiste ja arutelude jaoks pereliikmetega. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles