NÄDALA KOKKUVÕTE ⟩ Nende nippidega saad hoida oma tervist

PM Tervis
Copy
Tervise hoidmiseks tuleb vaeva näha.
Tervise hoidmiseks tuleb vaeva näha. Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal kogus kokku kuus soovitust, mis aitavad tervist hoida. 

1. Lihtne abinõu vähendab soolevähi tekkimise riski

Tervislike taimsete toiduainete, näiteks täisteratooted, köögiviljad ja kaunviljad, ning vähese ebatervisliku taimse toidu, sealhulgas rafineeritud teraviljatooted, puuviljamahlad ja lisatud suhkrud, sisaldusega taimse toidu söömine on seotud väiksema kolorektaalse vähi (käär- või pärasoolevähk) riskiga.

Sellistes toiduainetes nagu puuviljad, köögiviljad ja täisterad leiduvad antioksüdandid võivad aidata vähendada kolorektaalse vähi riski, pärssides kroonilist põletikku.

2. Seda südameprobleemi saab ennetada hommikusöögi söömisega

Bostoni ülikoolis tehtud uuringus leiti, et inimestel, kes söövad hommikusööki, on väiksem tõenäosus arterite ummistusteks. Artereid ummistavad ladestunud rasv, kaltsium ja muud ained, mis arteritesse kogunevad, neid paksendades ja kitsendades. Seda seisundit kutsutakse ateroskleroosiks, mis võib viia ka südameinfarkti või insuldini.

3. Pane tähele! See on põhjus, mis võib tekitada viljatust

Üheks olulisemaks viljakust mõjutavaks teguriks on oksüdatiivne stress, mis tekib siis, kui potentsiaalselt kahjulike reaktiivsete hapnikuosakeste tootmine ületab organismi enda loomulike antioksüdantide kaitsevõime, viies seeläbi potentsiaalse rakukahjustuseni. Maailma Terviseorganisatsioon on oksüdatiivset stressi nimetanud reproduktiivsete tulemuste võtmeteguriks.

SELLE NÄDALA TERVISEUUDISED

Kodeiini sisaldavad ravimid muutuvad peagi retseptiravimiks

Alates 1. jaanuarist 2023 muutuvad kodeiini sisaldavad ravimid retseptiravimiteks. Retseptiravimiks muutmise põhjuseks on nende ravimite väär- ja liigkasutamine, mis seab ohtu patsiendi tervise. Kodeiin on opioid, mille valuvastase toime alus on see, et see muutub organismis morfiiniks.

Noortel on rohkem terviseprobleeme kui 10 aastat tagasi

2021. aasta rahvaloenduse andmetel on hinnanguliselt kolmandikul elanikest mõni pikaajaline haigus või terviseprobleem. Noortel esineb terviseprobleeme aga rohkem kui eelmise loenduse ajal. Kui 2011. aastal oli pikaajalise haiguse või terviseprobleemiga kimpus seitse protsenti 0–14-aastastest lastest, siis nüüd kaheksa protsenti. Veel suurem tõus on 15–29-aastaste vanuserühmas: kui 2011. aastal esines 14 protsendil selles vanuses noortest mõni pikaajaline haigus või terviseprobleem, siis nüüd juba 17 protsendil.

Maailma Terviseorganisatsioon pani ahvirõugetele uue nime

Ahvirõuged said oma nime sellest, et viirus tuvastati 1958. aastal Taanis ahvidel, kuid haigust on leitud ka teistel loomadel, kõige sagedamini närilistel. Ahvirõuged nimetatakse inglise keeles ümber m-rõugeteks, et vältida praegusest nimetusest tulenevat stigmatiseerimist, teatas Maailma Terviseorganisatsioon. 

Tänavu on haiguslehtede rekordaasta

Haiguslehti on välja kirjutatud 530 000 ning hoolduslehti 150 000. Mullu kirjutati kogu aasta peale 612 000 haiguslehte, see aasta pole veel läbi, kuid on selge, et tänavu sünnib haiguslehtede rekord. Nii juba kolmandat aastat järjest.

4. Üllatav hommikune tegevus vähendab vähiriski

Viis aastat kestnud suuremahulises uuringus jälgisid Suurbritannia teadlased 250 000 inimest. Selgus, et jalgrattaga tööle ja koju sõitmine aitab alandada südamehaiguste- ja vähiriski. Kasu sai ka kõndimisest, mis on igal juhul parem kui ühistranspordi või autoga tööl käimisel.

5. Neli nippi, kuidas kontoris tervislikult toituda

Stressirohkes keskkonnas sööb inimene suurema tõenäosusega ebatervislikult – kiire graafiku ja energiapuudusega käivad sageli kaasas limonaadid, magusad kohvijoogid, maiustused ja kiirtoit. Stressirohkes keskkonnas sööb inimene suurema tõenäosusega ebatervislikult. Kuidas olukorda parandada? Koosta iga nädala algul toiduplaan, see aitab säästa nii raha kui aega. Joo päeva jooksul vett, sest tihtipeale aetakse janu segamini näljatundega. Lisaks pane kotti mõni tervislik vahepeala, näiteks datlid või pähklid.

6. Üllatav aine köögikapis aitab alandada kolesterooli

Toronto ülikooli teadlaste uus uuring näitas, et erinevalt teistest magusainetest võib mesi tulla kasuks kardiometaboolsele tervisele. Teadurid soovitavad kaaluda tarbitava suhkru asendamist meega. Uuring näitab, et mesi – eriti puhas õiemesi – võib olla tervislikum asendus suhkrule. Katsed näitasid, et mesi alandas vere glükoosisisaldust (veresuhkru taset tühja kõhuga), üldkolesterooli ja «halba» (LDL) kolesterooli, samuti rasvmaksahaiguse näitajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles