Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Toksiline ja vaimu laastav boss Kuidas sellist ära tunda ja palju neid on? (2)

Copy
Toksiline boss näitab tavaliselt juhtimismustreid, mis on nartsissistlikud, autoritaarsed, ennast reklaamivad, pahatahtlikud ja ettearvamatud.
Toksiline boss näitab tavaliselt juhtimismustreid, mis on nartsissistlikud, autoritaarsed, ennast reklaamivad, pahatahtlikud ja ettearvamatud. Foto: Pixabay

Toksilised bossid on laialt levinud probleem, mis kahjustab töötajaid ja organisatsioone erinevates tööstusharudes. 2023. aasta uuring näitas, et 87 protsenti professionaalidest on oma karjääri jooksul vähemalt korra kokku puutunud toksilise bossiga, kusjuures 30 protsenti on kohanud rohkem kui üht sellist. Teine uuring leidis, et 24 protsenti töötajatest töötab praegu oma senise halvimaga ülemusega.

Toksilisi bosse leidub igal juhtimistasandil, alates esmakordsetest juhendajatest kuni tegevjuhtideni.

Kuigi neid nimetatakse sageli «toksilisteks juhtideks», on «toksilised ülemused» sobivam termin. Juhtimine viitab teiste juhendamisele ja nende arengu toetamisele – omadused, mida toksilised isikud ei oma. Seepärast eelistatakse kasutada terminit «toksilised ülemused», sest nad kasutavad võimu ja kontrolli viisil, mis kahjustab, mitte ei aita nende meeskondi.

Toksiline ülemus näitab tavaliselt juhtimismustreid, mis on nartsissistlikud, autoritaarsed, enesekesksed, teisi inimesi kuritarvitavad ja ettearvamatud. Uuringud on leidnud, et nende käitumine mõjutab negatiivselt nii individuaalset kui ka organisatsioonilist tulemuslikkust.

Käimasolev uurimus, mida viiakse läbi Calgary Ülikoolis, keskendub toksilisele juhtimisele tänapäeva organisatsioonides. Esialgses uuringus viidi läbi põhjalikud intervjuud 20 töötajaga erinevates Põhja-Ameerika tööstusharudes, et uurida toksiliste liidrite käitumist ja mõju.

Tulemused tõid esile täiendavaid toksilise juhtimise käitumismustreid, sealhulgas ebaausust, ekstreemset kontrollifriiklust ja mikromänedžeerimist ning ebaeetilist käitumist ja koguni korruptsiooni. Uuring laienes varasematest toksilise juhtimise definitsioonidest, kaasates püsivad kaudsed või otsesed käitumised, mis kahjustavad töötajate pühendumust, tootlikkust ja heaolu.

Mõju töötajatele

Toksilised ülemused kahjustavad kahtlemata töötajaid. Näiteks Itaalia uuring leidis, et toksiline juhtimine on tugevalt seotud läbipõlemise kõikide dimensioonidega, sealhulgas emotsionaalse kurnatusega.

Samuti on uuringud Pakistanis näidanud, et toksilised ülemused mõjutavad oluliselt töötajate psühholoogilist heaolu, samas kui 2022. aasta uuring Indoneesias leidis, et toksiline juhtimine mõjutab märkimisväärselt tööga rahulolu ja motivatsiooni.

Käimasolev uuring näitab, et toksiliste ülemuste all töötavad töötajatel väheneb enesekindlus, enesehinnang, motivatsioon ja pühendumus. Nad tunnevad end lõksusolevana, abituna, eraldatuna, kaotavad kire ja pühendumuse oma tööle ning kardavad tööle minna.

Need töötajad teatavad ka töösoorituse ja tootlikkuse vähenemisest ning negatiivsest mõjust meeskonna dünaamikale ja suhetele, mis toob kaasa kuuluvustunde vähenemise ja suurenenud isoleerituse ja usaldamatuse tunde oma töökoha suhtes. Nagu ütles üks meie uurimuses osalenud Kanadas advokaadibüroos töötav juriidiline assistent: «Töötajad väärivad töötamist tööandjatega, kes hindavad nende aega ja kirge. Kui sind pidevalt alavääristatakse, on see mitte ainult äärmiselt alandav sinu võimete suhtes, vaid ka sinu enesekindluse ja enesearvustuse osas. Ja ma arvan, et asi ei ole seda väärt».

Mis puudutab vaimset tervist, siis kõige sagedamini teatatakse stressist ja läbipõlemisest, samuti ärevusest, hirmust, kurbusest, depressioonist ja vihast. Paljud töötajad kogesid ka füüsilisi sümptomeid nagu lihasvalu, kõhukrambid, peavalud ja iiveldus. Teised uuringud on seostanud töökeskkonda, kus valitseb usaldamatus, suurema riskiga südame-veresoonkonna haiguste tekkeks.

Kulud organisatsioonidele

Toksiliste ülemuste põhjustatud kulud organisatsioonidele on jahmatavad. Uurimus on leidnud, et selline juhtimine toob kaasa kõrge töötajate voolavuse, madala moraali, suurenenud stressi, hirmukultuuri ja individuaalse ning organisatsioonilise tulemuslikkuse vähenemise.

Teised rahvusvahelised uuringud on samuti leidnud, et toksiliste juhtide käitumine vähendab oluliselt organisatsioonilist usaldust ja töötajate moraali.

Organisatsioonid, kes ei märka ega reageeri toksilisele juhtimisele, riskivad talentide kaotamisega. Näiteks leidis globaalse personaliotsingufirma Robert Half uuring, et kaks viiendikku kanadalastest on töölt lahkunud halva ülemuse tõttu. Samuti võib kannatada töökvaliteet.

Halvad ülemused lähevad ettevõtetele maksma miljardeid stressiga seotud tervisekulutustes, tootlikkuse vähenemises ja töötajate kõrge voolavusega seotud kuludes.

Toksiliste ülemuste põhjustatud vaimse tervise mõjude kulud on samuti märkimisväärsed. 2016. aasta Kanada Vaimse Tervise Komisjoni andmetel maksavad psühholoogilised terviseprobleemid Kanada majandusele umbes 51 miljardit dollarit aastas, millest peaaegu pooled on seotud tööalaste põhjustega, nagu toksilised ülemused.

Toksiliste ülemustega tegelemine

Toksilised ülemused tekitavad märkimisväärset kahju, mistõttu peavad organisatsioonid olema valvsamad oma värbamis-, tulemusjuhtimis- ja edutamismeetodites.

Selleks peaksid ettevõtted kaaluma käitumuslike hindamiste kasutamist värbamis- ja edutamisotsustes, koguma igal aastal tagasisidet juhtkonnale ja kasutama sõltumatut kolmanda osapoole uurimist, kui kahtlustatakse toksilist juhtimist.

Kui sul on tegemist toksilise ülemusega, on mõned strateegiad, mis võivad aidata sul toime tulla. Otsi juhendamist mentorilt, treenerilt, nõustajalt või usaldusväärselt kolleegilt. Võimalusel piira otsest suhtlemist oma ülemusega ja pea üksikasjalikku arvestust probleemse käitumise kohta, juhuks kui otsustad tulevikus esitada ametliku kaebuse.

Kuigi mõnda toksilist ülemust võib nimetada «geniaalseks tõpraks», kaasneb nende geniaalsusega kõrge hind töötajatele, tootlikkusele ja kasumile.

Organisatsioonid peavad koguma igal aastal andmeid juhtimise kohta ja tegutsema kiiresti, kui ilmnevad toksilised ülemused. Organisatsioonid, kes sellist käitumist taluvad või sellele silma kinni pigistavad, riskivad mitte ainult talentide kaotamisega, vaid ka oma üldise tulemuslikkuse ja maine kahjustamisega. Toksilise juhtimisega tegelemine pole ainult töötajate kaitsmine; see on ka organisatsiooni tuleviku kaitsmine.

Allikas: The Conversation

Tagasi üles