8 võimalust, kuidas hoida oma südame tervist täiesti tasuta

PM Tervis
Copy
Südame tervist aitavad hoida regulaarne liikumine, suitsetamisest loobumine, soola vähendamine ja alkoholi piiramine.
Südame tervist aitavad hoida regulaarne liikumine, suitsetamisest loobumine, soola vähendamine ja alkoholi piiramine. Foto: Shutterstock

Südame hea tervis on elule oluliselt tähtis ning selle eest hoolitsemise võimalused võivad olla väga lihtsad. MSN News pani kirja mõned soovitused, kuidas südame tervist hoida ja mis ei maksa mitte midagi. 

  • Regulaarne kehamassiindeksi kontrollimine

Kehamassiindeks (KMI) on oluline üldise tervise näitaja. Normaalseks vahemikuks peetakse 18–24,9, ülekaalulistel on number üle 30 ja sealt edasi hinnatakse tulemust rasvumiseks. Liigne kaal tõstab vererõhku ja paneb südame rohkem töötama. KMI teadmine aitab seada kehakaalu langetamise eesmärke ja aktiivsuse eesmärke. 

  • Füüsiline treening

Kõige paremini tugevdab südant füüsiline treening, sealjuures vähendab ka kolesteroolitaset ja vererõhku. Füüsiline treening võib tähendada ka lihtsalt jalutamas käimist. Kõndimine on populaarne paljude inimeste seas, sest see on lihtne ja ei vaja eraldi varustust. Täiskasvanud inimene võiks ühe päeva jooksul liikuda minimaalselt 30 minutit. 

  • Suitsetamisest loobumine

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse andmetel põhjustab suitsetamine ühe kolmest südame- ja veresoonkonna haigusest tingitud surma. Kuigi suitsetamisest loobumine võib osutada keeruliseks, on see südame tervise hoidmise kõige vajalikum samm. 

  • Küllastatud rasvade vältimine

Tervislikult toitumine on teine südame tervise alustala. Toitumise muutmise juures tasuks teada, et on ka toite, mida võiks pigem vältida. Üks neist on küllastunud rasvu sisaldavad toidud. Küllastunud rasvad tõstavad kolesterooli taset ja suurendavad seeläbi südamehaiguste riski. Neid leidub eriti palju loomsetes toitudes, näiteks lihas ja piimatoodetes, töödeldud ja praetud toitudes. Loomulikult ei pea neid valikuid menüüst ära jätma, vaid pigem tarbima mõõdukas koguses. 

  • Alkoholi piiramine

Eksperdid soovitavad alkoholi tarbimist piirata, et hoida oma südame tervist. Ameerika Südameliit soovitab naistele mitte rohkem kui ühte alkohoolset jooki päevas ja meestele mitte rohkem kui kahte. Üldiselt kehtib reegel, et mida vähem alkohoolseid jooke tarbida, seda parem südamele. 

  • Soola vähendamine

Keskmine ameeriklane tarbib päevas umbes 3400 milligrammi soola, suur osa sellest tuleb töödeldud toiduainetest. Ameerika Südameliit soovitab soola tarbida mitte rohkem kui 1500 milligrammi (1,5 grammi) päevas, sest soolastest toitudest taastumine võtab kehal aega. Sool võib muuta toidu maitsvamaks, kuid sellega ei tasuks liialdada. 

  • Magustatud joogid

Uuringud on näidanud, et limonaadide või muude suhkruga magustatud jookide regulaarne tarbimine võib suurendada südame isheemiatõve tõenäosust. Samuti on leitud, et magustatud jookide joomine võib soodustada jämesoolevähi teket

  • Kvaliteetne uni

Uuringud on näidanud, et halvad magamisharjumused võivad südame tervist kahjustavalt mõjutada. Vähene uni, uneapnoe ja unetus võivad põhjustada südame isheemiatõve ja muude südamehaiguste riski. Hea une ja tervisliku toitumise kombinatsioon aitab südame tervist kõige paremini hoida. Nippe, kuidas parandada unekvaliteeti, leiad siit. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles